BACALAUREAT 2012 BIOLOGIE - subiecte rezolvate

Bacalaureat 2013, subiecte biologie
Bacalaureat 2013, subiecte biologie
Bacalaureat 2013, subiecte biologie Bacalaureat 2012, subiect 1 biologie, varinata 1 Bacalaureat 2012, subiect 2 biologie, varinata 1 Bacalaureat 2012, subiect 3 biologie, varinata 1 Subiecte Anatomie Bacalaureat 2012 Subiecte Anatomie Bacalaureat 2012 Subiecte Anatomie Bacalaureat 2012

BACALAUREAT 2012 la Biologie. Mai jos, aveţi cerinţe rezolvate din subiectele de la BACALAUREAT 2012 la Biologie.

La Bacalaureat 2012 la biologie s-au înscris peste 70.000 de absolvenţi de clasa a XII-a. La una dintre cerinţe, elevii au fost provocaţi să numească două grupe de viermi. Elevii puteau alege:

- viermi laţi (Plathelminthes), viermi cilindrici (Nemathelminthes), viermi inelaţi (Annelida) şi nemertieni (Nemertini)

La un alt subiect, elevii de la BACALAUREAT 2012 la Biologie au avut de explicat sistemu circulator la mamifere.

Iată ce ar fi trebuit să scrie, potrivit unei rezolvări propuse pentru BACALAUREAT 2012 la Biologie pe ebacalaureat.ro

Elementele figurate ale sângelui:
-hematiile (globulele roşii) - au rol în transportul gazelor respiratorii
-leucocitele (globulele albe) - au rol în procesul de imunitate al organismului
-trombocitele - cu rol important în coagularea sângelui.

Inima mamiferelor este tetracamerală (2 atrii şi două ventricule), situată în cutia toracică între cei doi plămâni. Atriul drept comunică cu ventriculul drept prin orificiul artioventricular drept prevăzut cu valvulă tricuspidă; atriul  stâng comunică cu ventriculul stâng prin orificiul atrioventricular stâng prevăzut cu o valvulă bicuspidă.
Vasele de sânge cu care comunică direct compartimentele inimii sunt:
-artera aortă care porneşte din ventriculul stâng şi transportă sânge cu oxigen la toate ţesuturile din corp;
-venele cave (superioră şi inferioară) care aduc sângele cu dioxid de carbon de la ţesuturile corpului la inimă, în atriul drept;
-artera pulmonară care porneşte din ventriculul  drept şi transportă sânge cu dioxid de carbon la plămâni pentru a se oxigena
-venele pulmonare care aduc sânge cu oxigen de la plămâni la inimă, în atriul stâng.

BACALAUREAT 2012 la BIOLOGIE şi ANATOMIE: TEORIA LUI SCHWAN SI GRUPELE SANGUINE

Vascularizaţia nutritivă a inimii este extrem de bogată; este asiguratp de două artere coronare - dreaptă şi stângă - care se desprind de la originea aortei.

Capilarele de sânge sunt cele mai mici vase; au pereţii foarte subţiri şi permeabili, cu un singur strat de celule epiteliale pavimentoase turtite; ele cedează lichidului interstiţial oxigenul şi substanţele nutritive şi preia substanţele rezultate din activitatea metabolică a celulelor şi dioxidul de carbon.

Boli ale sistemului circulator: ateroscleroza - este cauzată de depunerile de lipide, colesterol sau chiar unele săruri minerale pe faţa internă a arterelor mari.

 

Fișiere din articol:

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?