Assange: Documentele WikiLeaks pe care le deţinem pot schimba guverne VIDEO

Fondatorul WikiLeaks a recunoscut, pentru Realitatea TV, că documentele secrete pe care le deţine pot schimba guverne şi pot da jos dictatori
Fondatorul WikiLeaks a recunoscut, pentru Realitatea TV, că documentele secrete pe care le deţine pot schimba guverne şi pot da jos dictatori / FOTO: REALITATEA TV

Campania WikiLeaks de dezvăluire a telegramelor diplomatice doboară regimuri politice ce păreau de neclintit până acum câteva luni. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a recunoscut, pentru Realitatea TV, într-un interviu exclusiv şi în premieră pentru România, că documentele secrete pe care le deţine pot schimba guverne şi da jos dictatori. Iar Tunisia este un exemplu grăitor. WikiLeaks a fost scânteia care a aprins butoiul cu pulbere.

"Avem un număr de documente care ar putea schimba regimuri. Poate că Tunisia este un exemplu în acest sens: prăbuşirea regimului lui Ben Ali după ce un ziar din Liban a scris un articol provenit din telegrame diplomatice, despre Tunisia", spune Assange.

Revoluţia Iasomiei a fost precedată de publicarea unor depeşe care au dezvăluit corupţia în care se scălda clanul preşedintelui Ben Ali. Acum, protestele violente de stradă s-au mutat în Egipt, iar WikiLeaks nu stă degeaba. Zilele trecute a publicat un document secret, din 2008, al Ambasadei americane de la Cairo, care demonstrează că Washingtonul i-a susţinut în ultimii ani pe activiştii pro-democraţie din Egipt. Mai mult, o telegramă din 2009 descrie poliţia egipteană drept o forţă scăpată de sub control, care foloseşte metode brutale împotriva demonstranţilor, a unora dintre deţinuţii politici sau chiar a trecătorilor ghinionişti.

"Avem multe documente din sectorul financiar, multe documente militare şi multe documente despre diverse guverne - fac parte din procedura noastră de lucru. În ultimele cinci luni, organizaţia noastră s-a confruntat cu o situaţie specială, am obţinut aproximativ un milion de documente de mare interes referitoare la Statele Unite. Şi, în acelaşi timp, organizaţia a fost atacată de unele grupări de la Washington şi din alte ţări, pe care Washingtonul a reuşit să le influenţeze. Este o situaţie neobişnuită pentru noi, dar am reuşit să continuăm publicarea depeşelor în toată acea perioadă. Dar cu mare dificultate", continuă Assange.

Julian Assange a primit echipa Realitatea TV la Ellingham Hall, în casa unui prieten în care locuieşte temporar, într-un fel de arest preventiv, undeva la 200 de kilometri distanţă de Londra. Aici şi-a găst refugiul după ce a fost eliberat pe cauţiune. Conacul, tipic englezesc, este proprietatea unui fost ofiţer de armată, actual cameraman de război, Vaughan Smith - unul dintre puţinii oameni în care fondatorul WikiLeaks are încredere şi unul dintre puţinii oameni care au avut curajul să-l găzduiască pe Julian Assange. Condiţiile eliberării pe cauţine sunt stricte şi Assange nu se poate deplasa prea mult în Regat şi nici ieşi din ţară. Îl aşteaptă noi audieri la Londra şi o posibilă extrădare în Suedia, unde este acuzat de viol şi molestare sexuală.

"Orice s-ar întâmpla pe 6 şi 7 februarie, va fi un recurs. Dacă noi câştigăm, acuzarea va face recurs. Dacă pierdem, vom face recurs. În consecinţă, dosarul va rămâne deschis toată luna viitoare", spune Assange.

Şi Suedia nu este singura care îl vrea pe banca acuzaţilor.

"Extrădarea în Statele Unite este o chestiune serioasă, şi nu doar pentru mine. Există ameninţări la adresa staff-ului meu şi a altor voluntari. Cea mai mare ameninţare de care ştim până acum este la adresa mea. În Senatul american se discută măsurile prin care organizaţia noastră să fie declarată drept o ameninţare internaţională şi să ne transforme pe toţi în ceea ce Statele Unite cataloghează combatanţi inamici. Şi asta le-ar permite să ne trateze ca pe membrii Al-Qaida sau ai altor grupări teroriste şi să ne trimită la Guantanamo sau la Bagram", explică fondatorul WikiLeaks.

Până acum, scandalul Cablegate a atins doar tangenţial ţara noastră. Wikileaks a publicat câteva mesaje trimise la Washington de ambasada Statelor Unite la Bucureşti sau de alte ambasade americane din Europa. Dar, în total sunt peste 1.000 de documente cu referire la România şi unele ar putea face vâlvă şi la Bucureşti.

"Nu am analizat personal materialele despre România. Dar pot spune că am găsit depeşe din estul Europei, pentru alte ţări, care sunt de interes. De mai mare interes sunt acum telegramele de la Londra, Paris şi Moscova. Explicaţia ar fi că acele ambasade mari folosesc cu uşurinţă camerele secrete. În ambasadele mai mici, acele camere ultra-secrete, unde sunt codate mesajele, sunt greu de folosit", explică Assange.

Deşi există din 2006, WikiLeaks a atras atenţia la nivel global, mai ales în rândul ziariştilor, la sfârşitul anului trecut. Operaţiunea Cablegate a fost până acum vârful de lance al campaniilor WikiLeaks şi, aşa cum spune chiar Julian Assange, este doar începutul.

"Odată cu trecerea timpului, publicăm documente din Cablegate în tot mai multe ţări. Până acum, sunt 12 ţări, dar vom publica în aproximativ 60 de ţări în următoarele trei luni", adaugă Assange.

„Manipulator şi arogant”... scria, recent, New York Times, despre Julian Assange, omul care a dat peste cap logica secretului diplomatic şi a convorbirilor care răman doar între patru pereti şi sunt transmise din cancelarie în cancelarie pe calea firului roşu. Echipa Realitatea TV, însă, nu l-a găsit nici distant, nici arongant. Dimpotrivă: prietenos, sociabil, vorbareţ, înţelegător că i-au invadat casa cu cabluri şi genţi pline cu echipamente de televiziune.

"În viitorul apropiat vom intenta nişte procese şi sperăm să recuperăm o parte din cele cinci milioane de dolari din donaţii pe care le-am pierdut din decembrie, în urma blocadei economice conduse, în afara sistemului juridic, împotriva acestei organizaţii şi în urma presiunilor politice din partea Departamentului de Stat american. Recent, Visa în Europa a anunţat că nu a descoperit nicio ilegalitate sau altă încălcare de regulament în ceea ce priveşte donaţiile, dar totuşi continuă să aplice această blocadă", spune fondatorul WikiLeaks.

Interesul uriaş pentru WikiLeaks şi Julian Assange este confirmat de marile trusturi de presă care s-au întrecut în a scoate pe piaţă, cât mai repede, cărţi despre fenomenul WikiLeaks.

"În jur de şase cărţi despre această organizaţie vor fi lansate. Una tocmai a fost lansată de Der Spiegel, o alta va fi lansată de The Guardian, alta de New York Times şi o alta de un fost angajat pe care l-am concediat şi tot aşa. Deci, vor fi presiuni uriaşe din partea presei asupra organizaţiei. Unele bune, alte rele. Şi oamenii se vor bate în tot felul de interpretări ale activităţii noastre", dezvăluie Assange.

Dincolo de interesul jurnaliştilor şi bătaia pentru o exclusivitate cu Julian Assange, opinia publică a reacţionat la campania Cablegate. Unii o aprobă şi o susţin, alţii o critică. Cititorii revistei Time şi-au dat votul pentru Julian Assange şi l-au ales omul anului 2010.

"Eram la închisoare când a apărut numărul din Time. Dar revista nu a venit. Au scos-o. Au trimis plicul, dar au scos revista din el. N-au vrut să mă simt... nu ştiu... să mă simt şi eu puţin fericit", încheie Assange.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Letha
02 ian 03:04
Every body acknowledges that humen's life seems to be expensive, however some people need cash for different issues and not every person earns enough cash. Therefore to get some loans and short term loan will be a correct solution.
Răspunde
urbanie
0 0
urbanie
02 feb 17:35
Daca ASTFEL "pot fi schimbate guverne" - mi se pare logica sponsorizarea lui Nistorescu de catre Ghitza-Nush si ceilalti complotisti. Era cel mai potrivit, in calitate de reprezentant de seama al "presei libere" romanesti (falimentate). Cum de n-a pus botul si SRS ?... Ciuvica a facut parte din delegatie ?
Răspunde
0 0
ada
02 feb 12:27
cine vrea sa inteleaga politica prima data trebuie sa citeasca ,, Protocoalele inteleptilor sionului,, daca se poate editia cu comentariile lui ioan mota este fabulos ... macar din curiozitate....veti avea mari surprize
doar citind aceasta carte veti intelege de ce guvernantii si presedintii I au atitea decizii aberante impotriva popoarelor lor,
evident vor aparea unii care vor spune ca sunt false dar ce exemplu mai bun vreti decit realitatea
Răspunde
sensu giratoriu
0 0
sensu giratoriu
02 feb 12:15
totul se reduce la bani... unele guverne isi vor putea cumpara inapoi secretele... pare o metoda discreta de santaj...

I-a ars pe cei cu care avea treaba si acum obosit dar fericit isi umple buzunarele...
Răspunde
0 0
lucian
02 feb 11:56
Nistorescu si ai lui si-au luat o mare teapa, ducandu-se la acest individ, crezand ca o sa obtina informatii compromitatoare despre guvernul de la Bucuresti si despre Traian Basescu.
Răspunde
2 0
corul
02 feb 10:39
Nici un document, oricat de compromitator, nu poate schimba guvernul Romaniei. Romanii nu au rusine si, in consecinta, practica demisiei le e straina.
Răspunde
sensu giratoriu
0 0
sensu giratoriu
02 feb 12:16
9 corect... din pacate !

Nu pot fi schimbati cu flori de iasomnie... trebuie ceva mai puternic...
1 0
...părţi!  Dacă în Tunisia şi în Egipt au avut şi au loc revoluţii, dacă Julian Assange spune că documentele pe care le deţine pot aprinde revolte şi în alte state, la noi parcă totul este mai relaxat! Adevărul este că fiecare priveşte focul în propriul mod. Dacă unii consideră că focul trebuie stins şi ies...
0 0
ellutte
02 feb 06:33
nu are si despre booooooooooc. sa-[ schimbe odata pe nenorocit
Răspunde
-2 0
alex
02 feb 05:50
Problema este ca acest individ a pierdut deja lupta... orice afirmatie de-a lui este complet lipsita de credibilitate tocmai pentru ca nimeni nu pune la indoiala dezvaluirile sale.... dl Assange nu prezinta dovezi pentru nimic, maine ne poate spune a ca fost rapit de extraterestri... Cruciada domniei sale s-a incheiat aici, iar marile puteri, daca aveau ceva de ascuns deja au facut-o hranind acest bufon cu informatii false la care prostimea trage ca la ra.,.hat
Răspunde
-1 0
pipi wiks
02 feb 01:34
Cine mai e si infractorul asta de-i faceti atata reclama?I-auzi,dupa ce ca s-a umplut de bani din furturi (si astea sunt cam neclare daca nu e aranjata toata treaba),mai face si pe nebunu ca schimba el guverne!Cum e posibil sa furi tone de documente secrete,cica,fara sa patesti nimic?!?Cand sistemele US de supraveghere prin satelit pot afla acum si ce faci pe WC in celalalt capat al lumii?!?...
Răspunde
1 0
lalalalallasdasdasd
02 feb 01:58
2 nu iti convine ca dezvaluie secretele :) ? iti place sa fi fraierit ? de ce sa nu aflam si noi mai multe despre lumea asta in care traim si despre care noi avem impresia ca o cunoastem foarte bine dar defapt nici 20% din lucurile care se intampla nu le stim ? :)) esti exact MODELUL PERFECT DE ROMAN pe care Basescu si-l doreste :) DAI TATA SI CARA DAI SI CARA continua nu comenta fi sclav:) !!! FELICTIARI !!!
petre petre
0 0
petre petre
02 feb 10:59
3 vad ca multi nu citesc articolul cu mare atentie: De mai mare interes sunt acum telegramele de la Londra, Paris şi Moscova. Explicaţia ar fi că acele ambasade mari folosesc cu uşurinţă camerele secrete. În ambasadele mai mici, acele camere ultra-secrete, unde sunt codate mesajele, sunt greu de folosit", explică Assange. Deci informatiile se iau direct de la sursa: electronica a ajuns la nivele ridicate, se pot extrage informatiile direct din camerele unde se strang, se prelucreaza pentru codarte si se trimit prin satelit. Greu mai inteleg unii
Afișează mai multe comentarii
print