Arsenal Londra, fotbal din 1866

Liga Campionilor
În sezonul trecut de Champions League, Steaua aducea la Bucureşti cea mai titrată formaţie din istoria fotbalului mondial, Real Madrid. Aseară, în Ghencea a venit Arsenal Londra, cel mai profitabil club de fotbal al momentului.

Arsenal joacă fotbal din 1886, adică cu 61 de ani înainte de înfiinţarea Stelei. Iniţial s-a numit "Dial Square", iar până la denumirea de astăzi pe sigla clubului au mai fost trecut alte două nume: "Royal Arsenal" şi "Woolwich Arsenal".

Tunarii au promovat pentru prima oară în Premier League în 1904, iar de atunci au câştigat titlul de 13 ori, ultima oară în sezonul 2003-2004. De 10 câştigători ai Cupei Angliei şi de ori ai Cupei Ligii, Arsenal este prima echipă londoneză ce a ajuns în finala Champions League, în 2006. Au pierdut-o însă cu 2-1 în faţa Barcelonei.

Considerat al treilea club ca importanţă din Anglia, după Manchester United şi Liverpool, Arsenal nu are în palmares decât un singur trofeu european, Cupa Cupelor, câştigat în 1994.

Din 2006, tunarii îşi dispută meciurile de acasă pe "Emirates Stadium", o arenă cu 60.000 de locuri. Arena a preluat numele sponsorului echipei, compania aviatică "Emirates" şi se va numi astfel cel puţin până la finalul anului 2012.

De altfel, în acest an Arsenal a devenit cel profitabil club de fotbal din lume. Are cel mai bănos contract de sponsorizare din istoria fotbalului englez. Nu mai puţin de 100 de milioane de lire sterline primesc anual londonezii pentru a purta pe tricouri sigla companiei. Valoarea clubului a fost cotată în martie 2007 de către revista Forbes la 495 de milioane de lire sterline.

Arsene Wenger este manager la Arsenal din 1996, fiind al doilea ca vechime în Anglia, după Sir Alex Ferguson, de la Manchester United.
 
print