Aparatul genital feminin

Aparatul genital feminin/FOTO: medicale.interactiuni.ro
Aparatul genital feminin/FOTO: medicale.interactiuni.ro / FOTO: medicale.interactiuni.ro

M-am gândit că este util pentru multe dintre tinerele femei să afle câte ceva despre aparatul genital feminin. Pentru a ne îngriji corect şi pentru a preveni eventualele probleme de sănătate ce pot apărea în legatură cu aparatul reproducător feminin va trebui să ştim câteva noţiuni depre alcătuirea sa şi care este modalitatea de funcţionare a acestuia.

Organele genitale feminine sunt situate în interiorul corpului (organe genitale interne -ovarele, trompele, uterul şi vaginul ) şi exterior (organe genitale externe - vulva). Ovarele sunt în număr de 2, situate de o parte şi de alta a uterului şi îndeplinesc doua funcţii importante. Ovarele secretă hormonii sexuali feminini şi eliberează ovulele care, dacă sunt fecundate de un spermatozoid, dau naştere unei noi vieţi. Organul care adăposteşte noua viaţă timp de cca 9 luni este uterul. El comunică cu vaginul în partea inferioară prin intermediul colului uterin şi cu ovarele prin cele două trompe la partea superioară. De reţinut este că trompele reprezintă locul unde are loc fecundarea (ovulele se întâlnesc şi se unesc cu spermatozoizii dând naştere celulei ou – zigotul).

Este de asemenea important să ştiţi că în cazul bolilor cu transmitere sexuală (BTS) există riscul blocării permeabilităţii trompelor şi acest lucru conduce la incapacitatea femeii de a rămâne însărcinată. Zona genitală externă poartă denumirea de vulvă. Începând cu varsta pubertăţii, survin transformări ale corpului care se concretizează cu apariţia caracterelor sexuale şi instalarea ciclurilor menstruale. În mod normal fiecare femeie, din faza pubertăţii şi până la menopauza, are o sângerare pe cale vaginală o dată pe lună. Este vorba de menstruaţie ce durează 3-5 zile şi apare din nou dupa 25-30 zile.

Menstruaţia regulată şi ritmică din punct de vedere al manifestării cantitative şi cronologice ne dă un semn că organismul femeii funcţionează normal şi de asemenea că nu a avut loc fecundarea ovulului. De altfel, unul dintre primele semne ale sarcinii este lipsa menstruaţie. E bine să verificaţi regularitatea ciclului menstrual, notând în calendar datele la care apar menstruaţiile şi, în cazul în care observaţi o abatere de la regulă sa comunicaţi rapid acest lucru medicului ginecolog.” Să fiţi sănătoase şi frumoase!

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print