Antonescu: Am spus tot timpul că SUNT MONARHIST, este o opțiune intimă a mea

Antonescu: Am spus tot timpul că SUNT MONARHIST, este o opțiune intimă a mea
Antonescu: Am spus tot timpul că SUNT MONARHIST, este o opțiune intimă a mea

Președintele PNL, Crin Antonescu, s-a declarat luni adeptul monarhiei, dar a precizat că va susține proiectul USL de revizuire a Constituției.

"Există oameni care la un moment dat au început să spună că sunt monarhisți. Eu am spus tot timpul. Bun, asta este o opțiune intimă pe care am declarat-o, ceea ce nu înseamnă că dacă discutăm despre un amplu proiect la care suntem mai mulți, nu susțin întru totul articulațiile proiectului comun despre care premierul a făcut vorbire", a declarat Antonescu.

Limitarea atribuțiilor executive ale șefului statului, modificarea numirii judecătorilor CCR și control parlamentar asupra CSM se numără printre marile teme ale USL de revizuire a Constituției, a detaliat luni președintele PSD, Victor Ponta.

"Ne dorim în primul rând trecut în Constituție o precizare clară a atribuțiilor președintelui față de Guvern și Parlament, președintele, așa cum se întâmplă în multe republici europene, vă dau exemplul Poloniei, Austriei, Portugaliei, Irlandei, este ales direct de către oameni dar nu are puteri executive și aceste țări funcționează foarte bine, nu au crize nici de coabitare nici de alt tip. În al doilea rând, trebuie să stabilim foarte clar cum e cu referendumurile, cine le convoacă, care este cvorumul, pentru că ne trezim că pornim și consultăm romînii, 88% dintre cei care votează zic ceva și CCR spune că nu e de ajuns. Poate dacă era 110% era de ajuns. În al treilea rând trebuie să spunem foarte clar ce atribuții are CCR și cum sunt numiți judecătorii la CCR, trebuie sa o depolitizăm. Faptul că 5 judecători din 9 au hotărât cu de la ei putere că România trebuie să fie republică prezidențială este o greșeală pe care nu o putem accepta și o putem îndrepta doar prin modificarea Constituției", a declarat Ponta despre revizuirea Constituției în viziunea USL.

Liderul social-democrat a menționat printre temele de revizuire și controlul parlamentar asupra CSM. "În al patrulea rând, trebuie să vorbim de organizarea administrativ-teritorială a României, rămân județele, aceasta este opțiunea USL, dar în acelasi timp trebuie să avem forma de organizare a regiunii, care nu este trecută în acest moment în Constituție și să arătăm pe cât posibil, foarte clar, care este nivelul de competențe. În al cincilea rând, trebuie să stabilim în Constituție proceduri în primul rând de înlăturare a conflictelor, nu trebuie sa ajungem tot timpul la suspendare și la referendum, dacă am avea niște proceduri mai clare de înlăturare a conflictelor între instituțiilor statului, am evita conflicte. Și mai trebuie să mai stabilim un lucru în Constituție, controlul democratic al instituțiilor statului, o să se isterizeze dna Macovei, dar nu se poate în nicio țară europeană ca o instituție a statului, indiferent că e vorba de Guvern, președinte, servicii de informații sau de Parchet, nu poate să fie în afara oricărui control democratic. Toate instituțiile într-o țară democratică se controleaza și se balansează, nu se poate să existe instituții care nu răsund în fața nimănui și produc foarte multă satisfacție în presă prin stenograme și dosare scăpate", a punctat liderul PSD. Ponta nu a menţionat explicit că doreşte punerea CSM sub control parlamentar, dar acest lucru este subînţeles, mai ales că el a spus recent public că ar prefera acest lucru.

Fostul premier PNL Călin Popescu Tăriceanu şi-a reiterat recent opţiunea pentru revenirea la monarhie. Tăriceanu este de altfel liberalul care a iniţiat procedurile pentru ca Regele Mihai să vorbească în Parlament în 2011, când a împlinit 90 de ani.

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?