Ambasada SUA, îngrijorată de situaţia romilor din Baia Mare

Ambasada SUA, îngrijorată de situaţia romilor din Baia Mare
Ambasada SUA, îngrijorată de situaţia romilor din Baia Mare

Ambasada SUA își exprimă îngrijorarea în legătură cu mutarea romilor din Baia Mare într-o clădire care a aparținut unui combinat chimic, se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice la București.

”Ambasada Statelor Unite este îngrijorată în legătură cu recentele acțiuni ale autorităților de la Baia Mare privind locuitorii de origine roma, în mod particular în legătură cu mutarea unor familii din cartierul Craica într-o clădire care a aparținut Cuprom. Potrivit numeroaselor relatări din mass-media române și internaționale, la câteva ore după mutarea în clădirea Cuprom, membrii mai multor familii -  în special copii - s-au îmbolnăvit și au solicitat asistență medicală de urgență. Clădirea nu a fost, se pare, inspectată niciodată și amenajată pentru a permite locuirea” unor persoane, notează Ambasada SUA.

Întrucât acesți locuitori au fost mutați din casele lor ”cu promisiunea unor locuințe alternative sigure și securizate”, Ambasada SUA ”solicită autorităților din oraș, județene și autorităților naționale să ia măsuri prompte pentru a asigura protecția socială a acestor familii, precum și a altor cetățeni din cartierul Craica, unde locuiesc predominant romi, care se află încă sub amenințarea de a fi evacuați de autoritățile din Baia Mare”.

Ambasada SUA apreciază că ”actuala situație reprezintă un eșec al autorităților orașului de a furniza o protecție minimă pentru cetățenii săi”. Totodată, situația contribuie la crearea unei ”puternice percepții privind discriminarea voită a comunității roma”, se mai arată în comunicatul Ambasadei americane la București.

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?