ADRIAN NĂSTASE va fi ELIBERAT, a decis TRIBUNALUL BUCUREȘTI

Adrian Năstase
Adrian Năstase

Adrian Năstase va fi eliberat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Bucureşti a respins, luni, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

UPDATE: Adrian Năstase a postat pe blog imediat după eliberare

"Dragi prieteni

Ati aflat, cred, decizia Tribunalului Bucuresti in ceea ce priveste eliberarea mea conditionata. Ma bucur sa ma reintorc acasa, alaturi de familie si de prietenii mei.

Pentru cateva zile, imi voi folosi timpul doar pentru “a respira” libertatea din afara, si pentru a ma gandi la proiecte viitoare. Pe curand!

PS. In aceasta perioada, nu voi da declaratii sau interviuri pentru presa", a scris Adrian Năstase pe blog

 

 

Tribunalul București a judecat, luni, recursul făcut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase.

Fostul premier a ispășit o treime din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul "Trofeul calităţii". 

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, decizia fiind contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

DNA a notat, în motivarea recursului făcut împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată al lui Adrian Năstase, că acesta, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul faţă de care s-a pronunţat o condamnare cu executare.

Îm motivarea deciziei din 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a arătat că Adrian Năstase a avut un comportament conform "întru totul" cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.

Totodată, instanţa a precizat că lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect.

Adrian Năstase: Am aflat în închisoare ce înseamnă un "şmen"

Instanţa a mai notat în motivare că lucrarea ştiinţifică "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene" a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august - 24 decembrie 2012, constatând astfel că "acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale".

"Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)", a precizat judecătorul, în documentul citat.

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti respingerea acesteia, invocând faptul că Adrian Năstase nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmaţii la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii".

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai arătat în faţa instanţei că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrării fostului premier avute în vedere pentru punerea lui în libertate şi a invocat că Judecătoria Sectorului 4 nu este competentă să soluţioneze cererea.

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.

În 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat şi a dat aviz favorabil.

Adrian Năstase: Eu mereu am spus că sunt nevinovat

"Ca urmare a redactării lucrării ştiinţifice şi a implicării în activităţile de educaţie, a obţinut un număr total de 342 de credite şi a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei", se arată în raportul comisiei.

În fişa de caracterizare a lui Adrian Năstase, Comisia de la Jilava a consemnat activităţile prestate de acesta, pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare.

După decizia comisiei, avocaţii lui Adrian Năstase au depus la Judecătoria Sectorului 4 cererea de eliberare din penitenciar, care a fost admisă în 12 februarie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

4 -1
Aimee
18 mar 20:25
Curiozitatea ma-ndeamna sa ma-ntreb, oare cat va tine ..epopeea Nastase?
Neica Rares Bogdan, Antenutzele,si ceilalti bravi ziaristi, sunt convinsa ca vor epuiza in curand tone de detergent, si aceeasi cantitate de cuvinte mestesugite, intru'gloria MARELUI EROU ..
Răspunde
2 -1
Striscia
18 mar 20:12
mia,drgutzo,pune burta pe carte si-nvata sa te exprimi si sa scrii corect in limba lu' matale ,apoi ridica-i daca crezi ca merita, osanele marelui Bombo..
Daca acestia sunt sustinatorii preaiubitului etc,etc...senza parole..
Răspunde
1 -2
mia
18 mar 19:53
TE IUBIM ADRIAN NASTASE si ma bucur ca ai lasat CELULA libera pentru basescu ...... TRAIASCA ADRIAN NASTASE ....... si da sa faca plingere impotriva l statului roman si sa platesca toti besisti de pe acest forum .... HEI I-A ZICETI besistilor ce o sa faceti acuma ... cind nastase a iesit si nici besescu nu va mai plateste ? vedeti ca angajeaza in cipru ...... spalatori de nisip

TRAIASCA ADRIAN NASTASE chiar daca nu dati comentariul si diovediti ca sunteti besisti o sa il scriu cel putin de 50 de ori pe alte forumuri ........
Răspunde
0 0
Diez
19 mar 09:52
4 Sa-i papi outele puscariasului Bombilici Nastasescu.
0 -1
drakon
18 mar 18:57
Nastase a platit prejudiciu, ca sa nu se faca INVENTARUL AVERII!

Altfel n-avea cum sa demonstreze averea NEJUSTIFICATA, furata de la votacii USL.
Răspunde
0 -1
drakon
18 mar 18:54
Habarnaristii de la Realitatea!

La CEDO te adresezi numai pentru INCALCAREA DREPTURILOR OMULUI, nu pentru rejudecarea dosarelor! Voi habar n-aveti pe ce planeta traiti!
Răspunde
0 -1
drakon
18 mar 18:51
IN ATENTIA CNA

REALITATEA FACE APOLOGIA INFRACTORULUI
Răspunde
0 -2
cetatean european
18 mar 18:29
adio schengen adio ue nu vrem sa avem deaface cu hoti,criminal nu are ce cauta in ue un stat ca romania
Răspunde
2 -1
adrianA
18 mar 18:14
bine ai revenit printer noi Adriane!! urmeaza Basescu si cu ai lui!
Răspunde
3 -1
cetàtean
18 mar 17:49
Ne meritàm soarta suntem, din pàcate, o societate civilà divizatà cu interese màrunte, suntem de-ai bàsescului,de-ai càcàràuli, etc.si vom fi de acord cu toate matrapazlàcurile unuia doar pentru cà nu-l inghitim pe celàlalt.Càt de dàunàtoare este aceastà atitudine se va vedea in timp, nu v-om reusi nimic dacà nu constientizàm menirea societàtii civile care trebuie sà sanctioneze orice derapaje ale celor care ne conduc si nu sà fie inhàmati la càruta unora sau altora.In ceea ce priveste eliberarea lui nàstase, justitia ne aratà incà o datà de suntem la coada europei.
Răspunde
5 -2
drakon
18 mar 17:41
O Justutue de CACAT!

Hotul "nu e pericol public", adica nu e nevoie sa-si satisfaca pedeapsa, ca nu sufera detentia!

Oameni buni, apucati-va de furat, furati cu milioanele, cu sutele de milioane de euroi.

Justitia va considera ca nu suportati sistemul de detentue, si va va elibera ca si pe Nastase.

Idiotul de Rares Bogdan si Realitatea a si inceput sa-i ridice statuie!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print