ADEVĂRUL despre metoda lui DAN DIACONESCU de identificare a telefoanelor ascultate. Ce este 544?

Dan Diaconescu
Dan Diaconescu

Dan Diaconescu a prezentat într-o emisiune televizată o metodă despre care susține că poate fi folosită de români pentru a afla dacă telefoanele le sunt ascultate. Dacă apelați 544 și auziți un "zgomot ciudat, ca de bruiaj", înseamnă că discuțiile telefonice vă sunt monitorizate, susține patronul defunctului post OTV. Reprezentanții Orange dau însă asigurări pentru REALITATEA.NET că e vorba de o informație greșită. 

Metoda lui Dan Diaconescu de identificare a numerelor de telefon care sunt ascultat a făcut, joi, turul mass-media românești online, însă este cât se poate de falsă. 

Teoria lui Dan Diaconescu

Într-o emisiune televizată, Dan Diaconescu a precizat că oricine poate afla dacă are telefonul ascultat apelând numărul de telefon 544. Dacă la formarea respectivului număr, în telefon se aude un robot telefonic, care spune "că acest număr nu există" sau că "abonatul nu poate fi contactat" înseamnă că nu aveţi telefonul ascultat. În schimb dacă se aude un sunet ciudat, de bruiaj, ca şi cum s-ar încerca formarea unei legături sau alt zgomot ca şi cum s-ar efectua legătura cu o centrală, atunci aveţi telefonul ascultat, a susținut întemeietorul OTV. 

Care este adevărul

În realitate,  numărul 544 aparține furnizorului de servicii de telecomunicații Orange România și corespunde serviciului WAP pe mobil, accesibil prin conexiuni de tip dial-up. Accesul WAP pe permite clienților Orange să acceseze site-uri wap de pe internet de pe telefoanele mobile. 

WAP este un serviciu de internet pe mobil care a precedat serviciile de tip 3G. WAP le permite utilizatorilor să intre pe internet pentru a accesa diverse informații de care au nevoie. Pe vremea când serviciile de date de mare viteză încă nu apăruseră, paginile web obișnuite conțineau prea multe informații pentru a putea fi afișate pe ecranele telefoanelor mobile. Din acest motiv, reprezentanții industriei de telecomunicații au creat protocolul WAP, care ia paginile online existente și le rescrie într-un limbaj simplificat.  

Drept urmare, este cât se poate de normal ca clienții Orange să audă un "zgomot ciudat" când apelează numărul 544 (WAP este un serviciu de tip dial-up, iar cei care s-au conectat la internet folosind modemuri și linii telefonice își amintesc cu siguranță acest zgomot specific), iar clienții din alte rețele de telefonie mobilă să audă un robot care le spune că numărul nu există 

Poziția oficială Orange România

"În ceea ce privește numărul 544, acesta este un număr scurt care aparține Orange Romania, pe care îl pot folosi clienții care doresc conectarea la serviciul Wap pe mobil, prin dial-up. Apelul este tarifat standard, ca un apel în rețeaua Orange, în functie de tipul de abonament deținut. Referitor la interceptarea convorbirilor, operatorii de comunicații mobile, si implicit Orange Romania, nu sunt abilitați prin lege și nici nu dispun de infrastructura necesară desfașurării activității de interceptare. În România, activitatea de interceptare a comunicațiilor este reglementată prin legi speciale și este atributul unor instituții specializate ale statului", au precizat reprezentanții Biroului de Presă Orange România pentru REALITATEA.NET

Mai multe informații despre serviciul WAP puteți găsi aici

 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
sri
26 mar 23:40
bai chiar este adevarat...am sunat si ca sa vezi...a raspuns interfonul...psssss ...esti tare dane
Răspunde
0 0
cata
25 mar 22:03
E bun la reclama,treci pe digi mobilca e mai sigur.
Răspunde
4 0
Steve Red
23 mar 17:12
Va invirteste cafeniul ista pe degete !
Răspunde
4 -1
Vali
22 mar 23:51
Cei care primesc in reteaua Orange ca e numar neocat indeamna ca nu au serviciul activ, e simplu...lasati paranoia.
Sunati la serv clienti si cereti activarea wap prin CSD (tehnologia) si apoi sunati dupa pofta la 544, cat vreti (7 centi/minut)
Răspunde
6 -1
romeo
22 mar 17:03
Pentru cei care cred ca orange minte. Daca ca zice la 544 nr inexistent inseamna ca nu aveti serviciile csd activate.
Răspunde
4 -8
Emilio
22 mar 17:01
Chiar acum am verificat. Tel meu are acces la internet iar al sotiei nu are. Am schimbat simurile si la smul meu pe tel sotiei face exact ca pe tel meu cand formez 544. Deci al meu este ascultat iar pe simul sotiei mele spune ca este un numar necunoscut. int cei de la Orange caci se asculta la greu....
Răspunde
3 0
mircea
24 mar 15:20
6 pentru ca esti un tantalau, de asta. tu ai serviciul alocat pe sim si nu pe aparatul telefonic. du-te la scoala si trimite-o si pe nevasta-ta
6 -10
GIM
22 mar 14:36
Trebuie apreciat gestul LUI DAN DIACONESCU de a informa corect publicul!
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
17 -5
mariobv
22 mar 11:45
Diaconescu a fost si este un escroc.Trist este ca inca sunt multi care pun "botul" la vrajelile astuia.
Răspunde
8 -3
Nae
22 mar 23:09
6 Nasol, in 2013 sa trebuiasca sa dai explicatii pentru a dovedi ca DD e un escroc. Nu stiu cum Doamne il mai puteti crede pe tipul asta....remember Elodia?
Andrei Cristian
21 -5
Andrei Cristian
22 mar 11:41
Pe vremea Lui Ceaușescu se comercializa un pachet de cărți de joc numit *Păcălici*, conceput ptr copiii între 6 și 10 ani...Diaconescu este cartea jocker din acel pachet!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print