Acidul uric indică predispoziţia pentru afecţiuni cognitive

Un simplu test de sânge, prin care să se măsoare nivelurile acidului uric, poate să prezică problemele cognitive, ce apar din cauza vârstei înaintate.

Acest studiu efectuat de cercetătorii medicali de la Johns Hopkins şi Yale a fost realizat pe 96 de subiecţi cu vârste cuprinse între 60 şi 92 de ani. Testele neuropsihilogice analizate în funcţie de nivelul de acid uric al fiecărui pacient se refereau la capacitatea de a procesa informaţia şi la capacitatea de memorare.

Astfel, potrivit cercetătorilor englezi, acidul uric poate fi un indicator clar al predispoziţiei spre boli ca demenţa senilă, de exemplu.

Sunt însă necesare cercetări mai aprofundate, pentru a stabili dacă medicamentele folosite la reducerea nivelului de acid uric pot să ajute şi la prevenirea declinului cognitiv ce provoacă demenţa. Mai mult, cercetătorii susţin că la pacienţii cu boli renale în faze terminale, riscul afecţiunilor cognitive creşte.

Această descoperire este cu atât mai surprinzătoare cu cât acidul uric deţine proprietăţi antioxidante, care în alte situaţii au un efect protectiv.
 
print