Academia femeilor. Cine este mai dependent emoţional: femeia sau bărbatul?

Dependenţa de el sau de ea?
Dependenţa de el sau de ea?

Te numeşti dependent când ai nevoie în permanenţă de cineva în viaţa ta. Când nu poţi lua decizii singur şi-l încarci pe cel de lângă tine cu dilemele tale. Cum poţi scăpa de dependenţă, de unde vine şi de ce noi, femeile, suntem mai predispuse ei?


Ce ne predispune la dependenţă?


Atât femeile, cât şi bărbaţii, se confruntă cu o rană dureroasă, nevindecată din copilărie, aceea a abandonului. Și nu spun aici că majoritatea dintre noi au fost abandonaţi la propriu de părinţi când erau mici, ci spun că majoritatea femeilor şi bărbaţilor au interpretat greşit un comportament al părinţilor ca fiind unul de abandon. 

De exemplu: dacă mama este ocupată cu un alt copil nou-născut, copilul cel mare poate intrepreta acest aspect ca pe un abandon; dacă părinţii lucrează şi au foarte puţin timp pentru el, dacă este dus la spital şi lăsat acolo pentru investigaţii, iar părinţilor nu le este permis accesul; dacă părinţii lasă copilul mai multe zile în grija altcuiva; dacă mama este bolnavă şi tatăl plecat, iar copilul este obligat să se descurce singur; dacă experimentează o lipsă acută de comunicare cu părintele de sex opus şi nu se simte destul de mult hrănit emoţional… Ttoate aceste exemple determină o rană de abandon care, cu timpul, se transformă într-un comportament dependent.

Ce este mit, ce este adevăr?


Majoritatea scrierilor despre comportamentul femeilor spun ca acestea sunt mult mai dependente emoţional decât bărbaţii. De asemene, în conferinţele legate de această temă, majoritatea participanţilor chestionaţi răspund că femeile sunt mai dependente. Cum motivează ei? Spun că femeile se exprimă mult mai emoţional decât bărbaţii. Acest lucru se întâmplă destul de des, dar acesta să fie motivul care le face pe femei să fie mai dependente? Nu, cu siguranţă că nu…

Din confirmările psihologilor, bărbaţii sunt mult mai dependenţi emoţional decât femeile. Asta deşi societatea noastră perpetuează mitul că bărbaţii nu sunt ataşaţi emoţional şi, cu siguranţă, deloc dependenţi de femei sau de relaţii emoţionale. Un studiu destul de recent din SUA arată că adolescenţii băieţi au raportat angajamente intense faţă de prietenele lor şi o lipsa de încredere de sine considerabilă în cadrul relaţiei şi, mai ales, în ceea ce priveşte controlul relaţiei.

Diferenţe El/Ea


Bărbaţilor nu li se prea acordă ocazia de a stabili, menţine şi exprima intimitatea. Ei sunt învăţaţi de la o vârstă fragedă că intimitatea emoţională este neadecvata pentru un bărbat. Excepţie: dacă această intimitate  este îndreptată direct faţă de o femeie “sigură”: mamă, iubiă sau soţie. De aceea, principala cauză a dependenţei bărbaţilor este aceea a rănii netratate de abandon suferite în copilărie. 

La  polul opus, femeile au practicat  şi practică manifestarea emoţiilor în mod deschis de când sunt mici, au fost învăţate să aibă grijă de ele însele şi unele de celelalte, stabilindu-şi cercuri de prieteni cu care îşi exersează sentimentele. Chiar dacă trec mai uşor peste suferinţa despărţirii în relaţii, comportamentul dependent nu este vindecat. Iar femeile au de vindecat aceeaşi rană a abandonului ca şi bărbaţii!

Conrtinuarea pe eva.ro

Articole recomandate
 

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?